Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ειδες οι "Μακαροναδες"???????

Capristo_Carlo_MariaΙταλοί εισαγγελείς κατέσχεσαν πληθώρα εγγράφων από τα ιταλικά γραφεία των διεθνών οίκων αξιολόγησης Moody's και Standard & Poor's, στο πλαίσιο εκτεταμένης έρευνας για ασυνήθιστες διακυμάνσεις στις τιμές ιταλικών μετοχών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το μέτρο της κατάσχεσης εγγράφων από τα ιταλικά γραφεία των οίκων στοχεύει στη "διακρίβωση για το αν οι οίκοι σέβονται τους εποπτικούς κανόνες όταν διεξάγουν την εργασία τους". Αυτό φέρεται να έχει δηλώσει ο Κάρλο Μαρία Καπρίστο, επικεφαλής εισαγγελέας στη πόλη Τράνι του ιταλικού νότου, ο οποίος ηγείται των σχετικών ερευνών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έγγραφα κατασχέθηκαν στα γραφεία που διατηρούν στο Μιλάνο οι δύο διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Επιπλέον, το γραφείο του εισαγγελέα ζήτησε στοιχεία για την αδειοδότηση των οίκων Moody's και Standard & Poor's (S&P) στην Ιταλία, από την ισχυρή εποπτική αρχή Consob.
Σε μια πρώτη του αντίδραση, ο οίκος S&P στην Ιταλία ανακοίνωσε, ότι "η έρευνα είναι ανυπόστατη", για να προσθέσει, ότι "υπερασπιζόμαστε με σθένος τη δουλειά μας, τη φήμη μας, όπως και των αναλυτών μας".
Από την πλευρά του, ο οίκος Moody's ανακοίνωσε, ότι "παίρνει πολύ στα σοβαρά τις ευθύνες του που σχετίζονται με τη διάχυση πληροφοριών ευαίσθητων για τις αγορές" και ότι "συνεργάζεται με τις αρχές".
Οι εισαγγελείς της πόλης Τράνι διεξάγουν δύο διαφορετικές έρευνες για τους δύο διεθνείς οίκους, μετά από καταγγελίες δύο καταναλωτικών ενώσεων για τις επιπτώσεις των αξιολογήσεών τους επί του ιταλικού αξιόχρεου, στις τιμές του χρηματιστηρίου του Μιλάνο.
Οι εισαγγελείς επίσης διερευνούν αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις κατά τη διάρκεια "ξεπουλήματος" ιταλικών μετοχών μεταξύ 8 και 11 Ιουλίου 2011, όταν επικρατούσαν φόβοι μετάδοσης της κρίσης χρέους στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρω-ζώνης.
Τον περασμένο μήνα, η εποτική αρχή Consob εγκάλεσε τους δύο διεθνείς οίκους και απαίτησε να μην ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους στις ώρες λειτουργίας των αγορών.
Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Πέτρος Κρυσταλάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: