Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΧΡΟΝΙΚΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Επανερχόμαστε με το θέμα του έργου "Ανάπλαση Αλεξάνδρειας" που ως γνωστόν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων ευρώ και μετά από δημοπρασία που έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πήρε η κατασκεαστική εταιρία του πρώην δημάρχου Αλεξάνδρειας Μπ. Γκιόνογλου με την επωνυμία "ΑΤΛΑΣ Α.Ε" με ποσοστό έκπτωσης 2,11%.
Είχαμε αναφερθεί προ δυο ημερών ότι υπάρχει μια σοβαρή εξέλιξη στο έργο αυτό και λίγο πολύ σκιαγραφήσαμε τα νέα δεδομένα.
Αναλυτικά:Μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας άρχισαν οι έντονες οχλήσεις τόσο προς την ηγεσία της Περιφέρειας όσο και προς τη διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας που είναι ο ωφελούμενος του έργου. Οχλήσεις και διαμαρτυρίες από επαγγελματίες ή βιοτέχνες της ευρύτερης περιοχής που είδαν ότι με την διάταξη που περιλάμβανε η μελέτη αποκλείονταν από την διεκδίκηση ενός κομματιού του έργου καταθέτοντας προσφορές σε υλικά πλακόστρωσης.
Και αυτό διότι υπήρχε ρητή διάταξη στη μελέτη να χρησιμοποιηθούν πλάκες "φλογισμένου γρανίτη" γεγονός που οδηγούσε κατευθείαν τον ανάδοχο σε προμηθευτή εκτός Ε.Ε και δη στην αγορά της Κίνας!

!
Όπως μας ενημέρωσαν οι ενδιαφερόμενοι υπήρξε μια διευκρίνηση δυο μέρες πριν την δημοπρασία από την Περιφέρεια που ξεκαθάριζε ότι μόνο τέτοιες πλάκες θα χρησιμοποιηθούν στο έργο της ανάπλασης όταν ρητά προβλέπεται και ορίζεται ότι οι αναπλάσεις της πόλης της Αλεξάνδρειας θα πρέπει να γίνουν με υλικά που συνάδουν με τα υλικά που ήδη έχουν χρησιμοποιηθούν στην κεντρική οδό της πόλης, την οδό Βετσοπούλου.
Στην οδό Βετσοπούλου έχουν χρησιμοποιηθεί πλάκες πεζοδρομίου "τύπου γρανίτη" και ως εκ τούτου θα έπρεπε και στο έργο αυτό να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες πλάκες ή αν ήθελε ο ανάδοχος να βάλει ακριβότερα υλικά.
Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι το ίδιο συνέβη και με τα φωτιστικά σώματα που θα τοποθετηθούν. Η μελέτη ορίζει με τέτοια λεπτομέρεια τα φωτιστικά σώματα που οδηγεί απευθείας σε έναν και μόνο κατασκευαστή εντός Ελλάδας.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣΑυτομάτως λοιπόν σημειώθηκαν αντιδράσεις. Ιδιώτες και επαγγελματικά σωματεία διαμαρτυρήθηκαν και ενημέρωσαν τόσο τον Δ. Ψωμιάδη όσο και τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας με τον δεύτερο να δηλώνει ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για το θέμα μιας και η σύνταξη της μελέτης όσο και η ωρίμανσή της έγινε από τη διοίκηση Γκιόνογλου και η δημοπρασία έγινε από την Περιφέρεια.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Περιφέρειας άκουσε με προσοχή τους αντιδρώντες και δήλωσε με σαφή τρόπο ότι τους συμπαρίσταται.
Ενημερώθηκε η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Ωραιοπούλου η οποία σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το δήμο Αλεξάνδρειας τόνισε ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση ώστε να αποκατασταθεί η λογική και η νομιμότητα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗΚατέληξαν σε ένα πλάνο δράσης. Η πρόταση της κ. Ωραιοπούλου είναι να συμφωνήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να αλλάξουν τα συγκεκριμένα άρθρα της αρχικής μελέτης και στη συνέχεια να δημοπρατηθεί εκ νέου το έργο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ρητή διαβεβαίωση και γραπτή ότι το έργο δεν θα απενταχθεί και ότι θα υλοποιηθεί κανονικά.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΟι πληροφορίες λένε ότι αυτό το διάστημα και μετά την μη έγκριση του αποτελέσματος της δημοπρασίας από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γίνονται ενέργειες ώστε να συνταχθεί το πρακτικό με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μερών και στη συνέχεια να διορθωθεί η μελέτη για να γίνει η επαναδημοπράτηση του έργου.
Τούτο σημαίνει ότι το έργο θα καθυστερήσει χρονικά τουλάχιστον έξι μήνες ίσως και περισσότερο αλλά το σημαντικό είναι ότι θα μπορέσουν να πάρουν μέρος σ΄ αυτό εγχώριες βιομηχανίες που έχουν τις προϋποθέσεις και βέβαια θα στηριχτεί η τοπική αγορά που βιώνει κι αυτή την οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: